INJAK – Indikator jalovog klika
Miroslav Varga
Miroslav Varga, 12/01/2018, 3.6 minuta, 13291 pregleda
Blog kategorije: Blog, Google Adwords

Oglasi na mobilnim uređajima se klikaju, ali moguće je da se tamo klik dogodio slučajno. INJAK (indikator jalovog klika) može tu pomoći. Kao svjetlo u mraku.

INJAK ili indikator jalovog klika

Siguran sam da svaki Google AdWords oglašivač prati i kontrolira niz metrika koje mu govore koliko su mu kampanje dobre, odnosno isplative. Iznimno često su Google AdWords i Excel (ili Google Spreadsheets) u simbiozi koja je osnova svakom AdWords Account manageru. Ali, prije dubinske analize nekada mali trikovi mogu bitno ubrzati optimizaciju kampanji. Jedan od takvih trikova je i naš INJAK – indikator jalovog klika. Od milja ga tako zovemo inspirirani pričom o Harry Potteru gdje je BEZJAK sinonim za neupućenu osobu, bez magije u duši.

Temelj je Custom columns opcija koja omogućuje da se iz postojećih metrika, koje se standardno prikazuju u kolonama, nudi i kreiranje vlastitih kolona koje koriste postojeće podatke, ali ih kombiniraju na malo drugačiji način:

Custom columns opcija

Custom columns opcija u Google AdWords kampanjama

Dosta je lijepih stvari o Custom kolonama napisao Brad Geddes (kojeg svakako preporučam pratiti i čija je knjiga Advanced Google AdWords obavezno štivo svakom AdWords stručnjaku). Jedna od Custom kolona kojom ste u stanju brzo procijeniti kvalitetu Google AdWords kampanji računa je Lin-Rodnitzky omjer (autori Will Lin i David Rodnitzky) kojim računate efikasnost ulaganja spram konverzija.
INJAK je brzi način identificiranja anomalije da se značajno veći broj klika događa na mobilnim uređajima, nego na računalima. Uzroci mogu biti razni i moguće je da ljudi kliknu oglas zabunom, poglavito ako se radi o display oglasima. INJAK se izračunava se kao omjer CTR mobile / CTR computer ili naprosto u custom column ubacite ovo:

Custom columns izrada

Click i Impressions po uređaju ćete namjestiti ako kliknete na metriku i odaberete neki od dostupnih segmenata koji stoje na raspolaganju:

INJAK definiranje

Ako imate izrazito sezonalni proizvod (kao npr nešto za Božić, Novu Godinu, Valentinovo), INJAK može biti i preko 3. Čak i do 10 nije iznenađenje. Ali, ako imate visok INJAK, a proizvod nema izrazitu sezonalnost, preporučam temeljitu analizu. Nekad su razlozi i da Vas netko potkrada (svakako molim da pročitate https://www.escapestudio.hr/hr/blog/ne-dirajte-mi-impresije-google-adwordsa/). Kad sve dobro napravite, naprosto brojevi vrište da je nešto sumnjivo i gdje prvo gledati:

INJAK identificira brzo anomalije


INJAK identifikacija na razini kampanje

INJAK indikator na ad grupi


INJAK identifikacija na razini Adgrupe

Jedan od trendova kod zločestih igrača u mobile app developmentu je kreiranje aplikacije za djecu 2-5 godina u kojoj se stalno pojavljuju neki oglasi, a djeca ne znajući o čemu je riječ samo kliknu jer se žele dalje igrati. Oglašivač to plaća, a vlasnik aplikacije samo se raduje. Iako nije izravno click fraud, nije ni daleko.

Da li vam je ovaj članak bio koristan?

Iza svakog ekrana je čovjek.

Hamag Bicro
ESIF
EU