Kako nam statistika sitelinkova u Analyticsu može pomoći?
Ana Bošković
Ana Bošković, 03/08/2016, 4.8 minuta, 939 pregleda
Blog kategorije: Blog, Google Adwords

Upoznati smo sa činjenicom da Google neprestano radi na dodavanju novih opcija koje oglašivačima daju više mogućnosti u kreiranju i optimiziranju kampanja. U ovom blogu pozornost ćemo usmjeriti na uvođenje statistike sitelinkova u Google Analyticsu koje je samo dio noviteta koje je Google uveo u ovoj godini. O ostalim izmjenama možete pročitati u članku kolegice Ines.

Svi znamo koliko su sitelinkovi važan dio kampanja jer omogućuju korisnicima da u manje koraka pronađu informacije koje ih u tom trenutku zanimaju, te im na taj način olakšavaju put do ostvarenja konverzija. Osim toga, sitelinkovi poboljšavaju CTR oglasa uz koje se prikazuju. Tako je u računu jednog našeg klijenata ukupni CTR search kampanja 28.19%, dok CTR oglasa uz koje su se prikazali sitelinkovi iznosi 39.53%.

Ukupni ctr search kampanja

CTR oglasa koji su se prikazali sa sitelinkovima

Prema podacima možemo zaključiti da oglasi sa sitelinkovima imaju veći CTR u odnosu na oglase koji se prikazuju bez sitelinkova.

Sitelinkovi u AdWordsu i Analyticsu – razlike


Uvođenje statistike za sitelinkove u Analytics omogućuje nam bolji uvid u ponašanje korisnika (broj ostvarenih transakcija, iznos ostvarenog prihoda, broj posjeta, stopa napuštanja, itd…) koji su na stranicu došli klikom na sitelink. Podatke o ostvarenim rezultatima sitelinkova se mogu pronaći pod izbornikom Acquisition (Kupnja) – AdWords – Sitelinks (Veze na web-lokaciju).

Sitelinkovi u analyticsu izborniku

U AdWordsu se uz sitelinkove prikazuju rezultati oglasa uz koje su se sitelinkovi prikazali. Rezultate za svaki sitelink pojedinačno možemo dobiti kroz opciju Segment – This Extension vs. Other.

segment za prikaz statistike sitelinkova u Adwordsu

Podaci koje možemo vidjeti u AdWordsu su broj impresija, klikova, CTR, prosječna cijena klika, ulaganje, pozicija oglasa, ostvarene konverzije i slično.

Sitelinkovi u Adwordsu

U Analyticsu možemo vidjeti sve te podatke uz podatke o ponašanju korisnika, ostvarenim konverzijama i prihodima, golovima, sesijama i sl. Anayltics pruža više informacija, te je pregledniji u odnosu na AdWords.

Sitelinkovi u Analyticsu

Što smo primijetili?

Ako usporedimo ponašanje korisnika (kroz nekoliko mjeseci kod istog klijenta) koji su na stranicu došli klikom na sitelink primjećujemo da u prosjeku pregledaju 10% više stranica u jednoj posjeti, koja u prosjeku traje 4% duže u odnosu na prosječno trajanje posjete svih AdWords korisnika. Ovi korisnici imaju 7% manju stopu napuštanja od prosjeka ukupnih korisnika, a razlog tomu je vjerojatno taj što korisnici sami biraju gdje će ih oglas odvesti, te su zbog toga motiviraniji pregledati više stranica i ostvariti interakciju sa sadržajem. 4% ukupnih posjeta je ostvareno putem sitelinkova, koji su donijeli 3% prihoda.

ponašanje korisnika koji su došli preko sitelinka vs. ukupna adwords statistika

Slične pokazatelje vidimo i kod ostalih klijenata. Zaključak bi mogao biti da su korisnici koji su kliknuli na sitelinkove više zainteresiraniji za ponudu klijenta.

Sitelinkovi koji najčešće konvertiraju su oni koji se pojavljuju uz oglase brand kampanja. To bi značilo da su korisnici čuli za brand na radiju, tv-u ili vidjeli banner koji ih je potaknuo na pretragu branda. S obzirom da se na brand prikazuju općeniti oglasi tada izabiru specifičnu kategoriju koja ih trenutno zanima. Prema ostvarenim rezultatima i ponašanju korisnika možemo reći da sitelinkovi vode korisnike na stranice koje sadrže podatke koji su njima važni, čime gube manje vremena a više kupuju.

Sitelinkovi koji vode na stranice sa aktualnim popustima, sezonskim proizvodima/uslugama i kategorijama proizvoda ostvaruju najviše konverzija. Neke od primjera tih sitelinkova možete vidjeti na donjoj slici.

poruke u sitelinkovima koje su donijele najviše konverzija

Na ovaj način možete provjeriti koja je akcija ili kategorija proizvoda dovela do transakcija, te ćete prema tome znati kako usmjeriti poruku prema korisnicima kako bi potaknuli ostvarenje što većeg broja transakcija.

Osim što pružaju dodatne informacije, čine oglas vidljivijim, olakšavaju korisnicima pronalazak informacija koje ih zanimaju, pomažu i u ostvarenju konverzija što rezultira sretnim klijentom – a tko ne želi sretnog klijenta ;).

Da li vam je ovaj članak bio koristan?

Tagovi:

Iza svakog ekrana je čovjek.

Hamag Bicro
ESIF
EU