Kako postaviti Analytics i Google Tag Manager kodove na WordPress stranicu
Escape Studio
Escape Studio, 04/02/2016, 3.8 minuta, 1811 pregleda
Blog kategorije: Blog, Google Analytics

Google Analytics kod u WordPressu

WordPress je open source sustav koji omogućuje upravljanje sadržajem (CMS) i odlikuje ga velika jednostavnog njegovog korištenja, veliki izbor predložaka (tema) i pluginova. Trenutno je najpopularniji i najčešće korišteni CMS sustav. Prema istraživanjima, WordPress zauzima gotovo 60%  CMS tržišta, a ukupno gledajući sve stranice, aktivan je na 25% stranica. S druge strane, bitno je imati postavljen Google Analytics jer je jedan od osnovnih alata za praćenje ponašanja korisnika na vašoj stranici i mjerenje uspješnosti marketinških aktivnosti na internetu.

S obzirom da velik broj stranica koristi WordPress, u ovom blog postu ćemo objasniti kako postaviti Google Analytics i Google Tag Manager kodove na WordPress stranici.

Analytics kod ćete pronaći tako da uđete u svoj Analytics račun, kliknete na vrhu na sivoj traci na Admin (Administrator). U srednjem stupcu (stupac Property) kliknite na Tracking Info i zatim na Tracking Code. Ovdje ćete pronaći Analytics kod koji je potrebno kopirati na vašu web stranicu.

Google Analytics tracking kod u WordPressu

Iako postoji puno načina kako se može ugraditi Google Analytics kod u WordPressu, mi ćemo objasniti 2 najlakša i najbezbolnija, koji omogućuju ugradnju koda u

tag, upravo kako Google predlaže:

1. Pomoću plugin-a – postoji puno plugin-ova koji omogućuju postavljanje Analyticsa na WordPress stranicu. No, najbolje bi bilo koristiti plugin Insert Header and Footer Kako bi instalirali plugin, potrebno je u WordPressu kliknuti s lijeve strane na Plugins i na Add New. Zatim u tražilicu upišite ”Insert Headers and Footers” instalirajte plugin i aktivirajte ga.

Nakon što ga aktivirate, kliknite s lijeve strane na Settings i zatim na Insert Headers and Footers. U polje Scripts in Header potrebno je kopirati Analytics kod. Nakon što ga kopirate, kliknite na plavo dugme Save.

Ubacivanje Analytics koda pomoću Wordpres plugina

2. Direktno u kod – WordPress sadrži Editor koji nam omogućuje modificiranje koda stranice, tako da Analytics kod možemo implementirati i bez korištenja plugina.

Potrebno je u WordPressu kliknuti s lijeve strane na Appearence i zatim na Editor. S desne strane pronađite dokument Theme Header (header.php) i kliknite na njega. Pronađite u njemu tag . Odmah prije zatvarajućeg taga potrebno je zalijepiti Analytics kod.Kada završite, kliknite na Update file dugme.

 Postavljanje Analytics taga u header u WordPressu

Ovo su dva najlakša načina kako instalirati Analytics na vašu WordPress stranicu.

Ugradnja Google Tag Manager koda funkcionira na isti način kao i ugradnja Analyticsa u drugom koraku. Google preporučuje da se GTM kod postavi odmah nakon otvarajućeg

taga. Stoga, potrebno je ponovno ući u Editor. Kliknite na Appearence s lijeve stranie i zatim na Editor. S desne strane odaberite Theme Header (header.php). GTM kod zalijepite odmah nakon početnog taga.

Ugradnja Google Tag Manager koda u WordPressu

Ukoliko Vam proces ugradnje kodova nije u potpunosti jasan ili imate poteškoća pri ugradnji, svakako potražite pomoć stručnih osoba.

Da li vam je ovaj članak bio koristan?

Tagovi:

Iza svakog ekrana je čovjek.

Hamag Bicro
ESIF
EU