Konferencija Superweek 2017
Miroslav Varga
Miroslav Varga, 09/02/2017, 5.9 minuta, 1216 pregleda
Blog kategorije: Blog, Zanimljivosti

Jedna od tri najbolje i najpoznatije Analytics konferencije je završila. Od tri prezentacije koje su održala sva tri hrvatska predstavnika, dvije su pripremili Escape-ovci.

Što je Superweek?


Superweek je najveća i najbolja Analytics konferencija po mnogima (Tim Wilson, Damion Brown i niz drugih već su napisali svoje dojmove. Uskoro će i Zorin Radovančević). Oni koji su trenutno u svjetskom vrhu i postavljaju trendove (unutar i izvan tvrtke Google, Yandex itd.) tamo dolaze po iskustva, razmjenu znanja, nove ideje ili naprosto da se vide s ljudima s kojima se cijelu godinu dopisuju, ali nemaju se vremena naći. Dijelom i stoga što su razasuti po cijelom svijetu. A Superweek se održava na vrh brda gdje ne možete nikuda, osim na čašicu razgovora s kolegama iz branše. I, slušate sva predavanja! smiley

Viktor Tarnavski, Mark Edmondson, Doug Hall, Stephane Hamel
Viktor Tarnavski, Mark Edmondson, Doug Hall, Stephane Hamel

Iz Escape-a smo ove, kao i zadnjih 5 godina, bili Zorin Radovančević i ja. Jedan jer je pametan, a drugi jer ima veze u upravi. I, moram reći, da smo ostavili neizbrisiv trag . smiley

Michael Helbling, Tim Wilson i Miroslav Varga
Michael Helbling, Tim Wilson i Miroslav Varga

Koji su trendovi aktualni?


Svake godine neka tema svojim značajem prevladava nad ostalima. Sjećam se prve godine kada sam bio, tada je veliki hit bio Google Tag Manager. Mnoga su predavanja predviđala sjajnu budućnost tom alatu. Pokazivali su prezentatori prednosti, ukazivali na mane i objašnjavali razne mogućnosti. Uglavnom GTM je bio hit. Da su bili u pravu potvrđuje činjenica da je danas implementacija mjerenja, poglavito na kompleksnijim web stranicama, nezamisliva bez GTM-a. A, naš Zorin je u tom području manga. To nije moja izmišljotina, nego i najvažniji svjetski autoriteti navode Zorina kao nekog, koga morate pratiti (npr Simo Ahava).

Zorin Radovancevic at Superweek 2017
Zorin Radovancevic at Superweek 2017

Ove godine je i prva nagrada otišla za GTM rješenje kolegi Doug Hall-u (koji je već 3 godine za redom bio drugi) koji je napravio A/A testing u GTM-u da bi dobio neke varijable koje inače ne može vidjeti. Vrlo inteligentno i elegantno rješenje. Čak su neki rekli da je nejasna granica da li se radi o hack-u ili rješenju.

Doug Hall – umjesto A/B testinga, napravio je A/A testing i razvalio
Doug Hall – umjesto A/B testinga, napravio je A/A testing i razvalio

Ove godine je hit bilo algoritamsko predviđanje (machine learning). Meni najbolju prezentaciju u tom dijelu je imao Matt Gershoff koji je pokazao da je trebalo oko 600 koraka da računalo ‘pronađe’ najbolji način igranja jedne igrice.

Imali smo jednu svjetsku premijeru računalnog predviđanja optimizicacije konverzija iz Finske (PREDICTIVE CONVERSION MODELING – LIFTING WEB ANALYTICS TO THE NEXT LEVEL – Ron Luhtanen i Petri Mertanen) i nekoliko predavanja koja su pokazala izrazitu usmjerenost prema tkz Big Data. Pogotovo je Tahir Fayaz s predavanjem WHAT IS POSSIBLE WITH DATA & MACHINE LEARNING IN 2017? napravio zbrku u glavama sudionika.

Meni osobno se najviše dopalo predavanje kolege Roberta Petkovića koji je predstavio vrlo jasnu i lijepu metodu procjene efikasnosti izvedbe grupe proizvoda temeljeno na Enhanced e-commerce modulu unutar Google Analytics-a.

Robert Petković
Robert Petkovic

Vezano uz Big data, AI – Artificial intelligence, Machine learning i slične stvari za utjehu svima koji su u ovom poslu na našim prostorima možda najbolje zvuči izjava Stephane Hamel-a: We can not use this. I live in Quebec and we have only 8 mil. inhabitants. We miss the data set. Još će dugo, puno toga kod nas, biti ručno praćeno jer imamo premali uzorak. Nismo se mogli sjetiti desetak tvrtki u Hrvatskoj koje imaju dovoljno podataka za pouzdano zaključivanje na temelju velikog uzorka.
Važno je naglasiti razliku između ML – Machine Learning i AI – Artificial Intelligence. Machine learning će nam dati odgovore na pitanja. Artificial Intelligence će nam postavljati pitanja. smiley

Stephane Hamel
Stephane Hamel

Zaključak


Živimo u krajnje zanimljivom vremenu. Neki tvrde da je ključ učenje programskog jezika ‘R’, neki Phyton. Drugi tvrde da je najvažnije Javascript-om dobro upucati funkcije u GTM i mjeriti nemoguće. Treće brine zaštita privatnosti i pohrane osobnih podatka. Četvrti se bave algoritmima za predviđanje ponašanja i optimizaciju ulaganja.

Ivan Recevic, Robert Petkovic, Zorin Radovancevic i Miroslav Varga (iza kamere)
Ivan Recevic, Robert Petkovic, Zorin Radovancevic i Miroslav Varga (iza kamere)

Ono što smo mi (Robert Petković, Ivan Rečević, Zorin Radovančević i ja) zaključili bilo je jednoglasno: Dobro da smo bili jer nam se otvorilo niz ideja i imamo sad cijelu godinu što testirati.

Svakako preporučam da pogledate dio mog nastupa na Superweek 2017 konferenciji kojeg su sudionici vrlo pažljivo saslušali.

Hvala Ivanu Rečeviću na snimci i Zoltanu Banoczy što ju je uredio.


Da li vam je ovaj članak bio koristan?

Tagovi:

Idemo u projekt skupa!

Hamag Bicro
ESIF
EU