Quality score
Miroslav Varga
Miroslav Varga, 29/07/2012, 7.8 minuta, 1192 pregleda
Blog kategorije: Blog, Google Adwords

Quality score: Tajanstveni i strašno važan broj!

Najskriveniji i najčuvaniji od svih Google algoritama je onaj kojim se koristi Google AdWords sustav. Kako je Google AdWords zaslužan za oko 80% Google prihoda (2011. godine je Google prihodovao oko 40 mrld U$), nije čudno da Google jako malo podataka daje o tom algoritmu. Poznato je da se taj algoritam naziva AdRank i da se izvršava prilikom svake licitacije.

Licitacija se događa u trenutku kada tražitelj upiše u Google tražilicu pojam zakupljen od jednog  ili više oglašivača kao pojam koji ‘okida’ prikazivanja oglasa – keyword. Prije nego što Google prikaže SERP (Search engine results page), Google AdWords sustav izvršava AdRank algoritam. AdRank izravno utječe na poziciju oglasa i cijenu klika koju oglašivač mora platiti. Stoga ne čudi da svaki oglašivač želi što više saznati o tom algoritmu. Google je objavio da je AdRank umnožak 2 faktora.

  • Bid: Cijena koju smo spremni platiti ukoliko se dogodi klik na oglas i
  • Quality score (QS): Broj od 1 – 10 kojeg izračunava Google AdWords algoritam, a sastavljen je od 3 dimenzije – Relevance, Landing page quality i nadasve CTR:

AdRank = QS x Bid

Što je veći AdRank, to je bolja pozicija oglasa. Stvarna cijena klika ili CPC koju oglašivač mora platiti u pravilu je manja od Bid-a i izračunava se kao omjer:

CPC= AdRank konkurencije / Vlastiti Quality score + 0.01 kn

Na AdRank konkurencije nemamo utjecaja (ali ih možemo pomoću AdRanka špijunirati). Naš Quality score izravno utječe na poziciju oglasa i cijenu klika koju plaćamo.

NA SERP-u se odvija SEO i PPC oglašavanje. Za SEO se mogu naći odlični savjeti i priručnici za pojašnjenje na koje faktore treba obratiti pažnju. Za PPC odnosno Quality score naprotiv, naći ćete jako malo podatka. Google je objavio (i iskustvo to uglavnom potvrđuje) da na Quality score najveći utjecaj ima CTR (Click through rate)

CTR = broj klikova na oglas / broj prikazivanja oglasa

Google je vezano uz izračun Quality score-a službeno objavio ovo:

How we calculate Quality Score

Every time someone does a search that triggers your ad, we calculate a Quality Score. To calculate this Quality Score, we look at a number of different things related to your account, like the following:

  • Your keyword’s past clickthrough rate (CTR): How often that keyword led to clicks on your ad
  • Your display URL’s past CTR: How often you received clicks with your display URL
  • Your account history: The overall CTR of all the ads and keywords in your account
  • The quality of your landing page: How relevant, transparent, and easy-to-navigate your page is
  • Your keyword/ad relevance: How relevant your keyword is to your ads
  • Your keyword/search relevance: How relevant your keyword is to what a customer searches for
  • Geographic performance: How successful your account has been in the regions you’re targeting
  • Your ad’s performance on a site: How well your ad’s been doing on this and similar sites (if you’re targeting the Display Network)
  • Your targeted devices: How well your ads have been performing on different types of devices, like desktops/laptops, mobile devices, and tablets – you get different Quality Scores for different types of devices

Zgodan je i ovaj nešto stariji video u kojem to objašnjava Hal Varien:

.

U potrazi za Quality score informacijama

U SAD je Quality score skoro pa sveti Graal internet marketingaša. Nije stoga čudno što se prvo provjerava znadete li što je Quality score ako se traži outsource agencija. Niz vrsnih Google AdWords stručnjaka povezalo se pokušavajući objediniti svoja saznanja vezana uz Quality score. Osobno sam surađivao s kolegom Matt Van Wagnerom članom SEMPO (Search engine professionals organization) i SEMNE u jednom dijelu.

Žao mi je što kolega Bojan s portala rep.hr kojem sam ponudio ekskluzivno tu informaciju, nije pokazao posebno zanimanje za nju. Šteta, jer je mogao biti u krugu malog broja portala koji su pisali o tome i koji su imali su ogroman broj posjeta na Quality score članke worried

Najopsežniju studiju o Quality score do sada je objavio kolega Craig Danuloff, AdWords stručnjak koji je pokrenuo The clickequations blog (blog je preuzela tvrtka Aquisio početkom ove godine). Uzme li se u obzir što Vam Quality score sve govori, premalo je podataka o njemu objavljeno.

Quality score možete očitati na dva načina u svojim kampanjama. Jedan je da omogućite prikazivanje Quality score-a u svojoj kamapanji u izborniku Keyword/Columns/Customize columns/Attributes/Qual. score. Drugi je da mišem prijeđete preko balončića pored ključne riječi. Tamo ćete dobiti osnovne podatke koji puno vrijede:

Kako brzo pronaći Quality score i što nam sve govori

Kako brzo pronaći Quality score i što nam sve govori

Brzim pregledom vidite ‘okida’ li trenutno Vaša ključna riječ prikazivanje oglasa, koliki Vam je Quality score i što sve možete poduzeti da ga popravite. U primjeru sa slike moguće je samo doraditi landing page jer su ostali parametri na gornjoj granici (Above average).

Novosti u Quality score izračunu

Malo je oglašivača primijetilo jednu važnu izmjenu u Quality score algoritmu. Google je to objavio nedavno na službenom blogu u rečenici:

Your targeted devices: How well your ads have been performing on different types of devices, like desktops/laptops, mobile devices, and tablets – you get different Quality Scores for different types of devices

Od nedavno (implementacija je započela u travnju 2012) se izračunava posebno Quality score za svaki uređaju na kojem se oglasi prikazuju. U Google Adwords kampanji taj izvještaj je (kao i oko 80% najzanimljivijih Google AdWords izvještaja) sakriven u izborniku Keyword/segment/devices ukoliko imate omogućen Keywords/Columns/Customize Columns/Attributes/Qual. score.

Nakon Quality Score članka kolegice , promjene koje su se dogodile opisao je kolega Brad Geddes (članak o izmjeni u Quality score algoritma). Predlažem da pročitate oba članka zanima li Vas tajanstveni Quality score.

Da li vam je ovaj članak bio koristan?

Tagovi:

Iza svakog ekrana je čovjek.

Hamag Bicro
ESIF
EU